vers van de pers

01.02.2013

DocDev vertaalt en schrijft technische documentatie en gebruikersdocumentatie voor Finnova.

Lees verder ...

01.04.2012

DocDev schrijft interne technische documentatie voor het SCC SENT messaging team van BNPParibasFortis.

Lees verder...

01.06.2011

DocDev (her)schrijft en vertaalt de DLW website in het Frans en het Engels.

Lees verder...

03.01.2011

Het contract van DocDev bij Belgacom wordt met 3 maand verlengd.

Lees verder...

docdev-logo

For all your e-doc solutions.

technische communicatie

- "Hoe ging dat ook alweer?"

- "Was er geen online handleiding bij?"

- "Ach ja, da's waar ook."

- "Hoe moet dat weer?"

- "F1 drukken, geloof ik."

- "Nee maar, denken die nou echt dat ik tijd heb om 500 bladzijden te lezen?!?"

Herkenbaar?

 

Waarom u een technisch schrijver kunt gebruiken


Een technisch auteur inschakelen zal de efficiency van uw documentatie naar ongekende hoogten brengen.


In een wereld waarin deadlines vaak tegen gisteren zijn, zien bedrijven zich meer en meer genoodzaakt om hun producten en diensten beter op elkaar af te stemmen. Dat is vooral het geval voor technologiebedrijven, die upgrades, een wereldwijde aanwezigheid en complexe marketingstrategieën efficiënt moeten laten sporen. Om dit mogelijk te maken, moet hun documentatie steeds korter op de bal spelen. Daardoor wordt de omlooptijd van productfinformatie steeds korter.

Nochtans is het in veel bedrijven nog steeds zo dat documenten geschreven worden op een adhoc-basis. Daardoor is informatie vaak niet snel beschikbaar of verloren gaat.

Nu, dit is het moment waarop de technisch auteur in beeld komt. Zij is de persoon die alle informatiestromen beheert, de documentatie actualiseert of een team aanstuurt om dit te laten doen door vakspecialisten. Zij is gepokt en gemazeld in een cultuur van structureren, informatie delen en informatie hergebruiken. Zij is tevens ook de eerste gebruiker, die uit ervaring blindelings weet welke informatie een gebruiker op welk moment precies kan gebruiken.

Uit ervaring weet zij hoe context-relevante eenheden van informatie op te stellen die kunnen worden gebruikt en hergebruikt wanneer nodig (stukken tekst, hoofdstukken, afbeeldingen, multimedia) zodat gebruikers alle relevante informatie bij de hand hebben die ze nodig hebben, op het moment dat ze die nodig hebben.

Idealiter is een technisch auteur een communicator die onderlegd is in technische zaken, in taal, in vertaling, en in redactie- en publicatiewerk. Zij is een witte raaf, die in staat moet zijn om de inhoud, de doelstelling en de kwaliteit van de documentatie juist in te schatten. Zij moet talent hebben om de taal goed te beheersen en om met een duidelijke documentstructuur en presentatie voor de dag te komen zodat de documenten aangenaam zijn om te lezen.

Een technisch auteur inschakelen de efficiency van uw documentatie naar ongekende hoogten brengen.


Single-sourcing


Om de efficiency van de documentatie te verhogen, passen goede technische schrijvers het principe toe van de single-sourcing. Single sourcing betekent dat vanuit eenzelfde brontekst, bestanden voor verschillende media worden gegenereerd.


Zo is het met moderne tools bijvoorbeeld mogelijk om vanuit dezelfde brontekst zowel een html online help te generen om te raadplegen in een browser, die zijn eigen specifieke opzoekmogelijkheden heeft, als een pdf-variant om af te drukken op papier, die ook zijn eigen specifieke opzoekmogelijkheden heeft.

Een bijkomend voordeel van single-sourcing is dat verschillende handleidingen gegenereerd kunnen worden uit eenzelfde brontekst voor bijvoorbeeld een verschillend doelpubliek. Zo zou je uit een bepaalde set van teksten voor een handleiding, een handleiding kunnen distilleren voor beginners, één voor gevordereden en één voor experts, elke met hun eigen inhoud. De combinatiemogelijkheden zijn legio.


Voordelen voor de gebruiker

  • optimalisatie van de efficiency van de documentatie per medium (online, papier, multimedia)
  • opkrikken van de consistentie van documentatie door gebruik te maken van css style sheets, skins en variabelen
  • verbetering van de doorzoekbaarheid van informatie door gebruik te maken van inhoudsopgaven, indexen, full text search, browse sequences en verwante onderwerpen
  • verbetering van de contextuele relevantie van informatie door gebruik te maken van conditionele informatie en contextgevoelige help
  • versnelling van de omlooptijd van documentatie door tijdens het schrijven gebruik te maken van knipsels, inzetten, hyperlinks en tagging

Voordelen voor uw bedrijf

  • beter begrip van uw klanten van uw producten of diensten
  • verkorting van de omlooptijd van nieuwe producten en diensten of software upgrades
  • verlaging van de kostprijs van het opstellen, beheren en verspreiden van zowel interne als externe informatie
  • verlaging van de kostprijs voor klantondersteuning

Overtuigd? Neem onmiddellijk contact op.